lunes, 27 de septiembre de 2010

Pangea i Tectònica de plaques. Terratrèmols i Volcans. (1r i 3r)

Pangea era el supercontinente formado por la unión de todos los continentes actuales que se cree que existió durante las eras Paleozoica y Mesozoica, antes de que los continentes que lo componían fuesen separados por el movimiento de las placas tectónicas y conformaran su configuración actual. Este nombre aparentemente fue usado por primera vez por el alemán Alfred Wegener, principal autor de la teoría de la deriva continental, en 1912. Procede del prefijo griego "pan" que significa "todo" y de la palabra en griego "gea" "suelo" o "tierra". De este modo, quedaría una palabra cuyo significado es "toda la tierra".Se cree que la forma original de Pangea era una masa de tierra con forma de "C" distribuida a través del Ecuador. Ya que el tamaño masivo de Pangea era muy amplio, las regiones internas de tierra debieron ser muy secas debido a la falta de precipitación. El gran supercontinente habría permitido que los animales terrestres emigraran libremente desde el Polo Sur al Polo Norte. Al extenso océano que una vez rodeó al supercontinente de Pangea se le ha denominado Pantalasa

Açò diuen de la Pangea en Internet, però si voleu més informació, podeu començar per la wikipedia fent click ací. I si voleu vore un parell de vidios d'un minut, aquest és molt gràfic i aquest altre ens parla de com ha segut i de com serà la Terra al futur si seguim aquesta evolució i aquesta deriva continental.

I per acavar amb aquest tema, un vidio de la tectònica de plaques fent click ací.

Sobre terratrèmols, un curt vidio d'un examen perfecte sobre terratrèmols i ací un video d'un tsunami en New York. I ací les raons de per què es produeix un tsunami.
Però allò mes interessan es veure com la imaginació de les persones, a traves del cinema, veu les grans catastrofes naturals. Ací, acompanyat d'una gran cançò, vegem com seria el tsunami si un meteorit caiguera a la Terra un dia. Ací la desfeta total, el caos absolut. Encara que sempre ens queda una opció si vejem vindre un tsunami. Voleu vore-la? Feu click ací i a surfear.

Referent als volcans, la nostra benvolguda amiga wikipèdia ens fa una ampla descripció i planificació ací. Però hi ha molt més en aquesta pàgina, plena de dibuixos aclaridors. Però com sempre vos agraden més les imatges, ací va una selecció dels millors vídios de youtube sobre volcans ací, ací i ací on vos parla de les principals erupcions al llarg de la Història.

Magister dixit...

No hay comentarios: