miércoles, 7 de marzo de 2012

Comenius week in Poland (third day... GDANSK-DANZIG)

Plaça de l'Ajuntament de Gdansk. Al fons, la torre de
la casa consistorial de la ciutat.
Huí hem anat d'excursió aprofitant que no podiem fer un altra cosa pel dol nacional que hi ha decretat per l'accident de diumenge. Banderes a meitat d'alçar, fotografies als diaris, noticiers repetint les dades de la tragèdia... Descansen en pau.

Però el nostre viatge segueix i huí hem anat a 250 kilometres per visitar aquesta ciutat de la Mar Bàltica anomenada Gdansk pels polonesos i Danzig pels alemanys. Aquesta ciutat fou de l'antiga Prússia, bressol de la dinastia Hohenzolle, del Sr. Farenheit, inventor del sistema de contabilitat de la temperatura diferent dels graus celsius, de Lech Wallesa, fundador del sindicat Solidaritat que tanta importància tingué a la dècada dels 80/90.

Bressol del Sr. Farenheit inventor del
sistema de mesurar que du el seu nom
Però si quelcom marca la història d'aquesta ciutat és per un costat que fou a l'Edat Mitjana plaça forta de la temuda ordre militar Teutònica, que la fortifica i defemsa durants segles, i per l'altre costat la Segona Guerra Mundial, doncs al envair els alemanys aquesta ciutat que ells anomenaven Danzig, vares desobeir un dels pactes del Tractat de Versalles i França i el Regne Unit li declararen la guerra als militars nazis liderats per Hitler.

Els Comenius de 4t.
A la fi de la guerra, la ciutat quedà destruida en un 80% dels seus edificis i a més queda del costat soviètic en el posterior repartiment d'Europa conseuqüència de l'inici de la Guerra Freda.

Una ciutat molt interessant i bonica. Llàstima que fera tant de fred i gaudir del passeig era una miqueta més difícil a baix zero...Ací vos deixe unes fotos. Fins demà on visitarem el centre de Koszalin. Adeu. 

Ajuntament de la vil·la

La porta de l'Or

Així quedà la ciutat al 1945, quasi completametn destruida.

La Torre medieval que abans era prissió i ara és el Museu del Jade,
un material molt abundant a la zona del Mar Bàltic.

Coses xules fetes amb jade (I): un vaixell

Coses xules fetes amb jade (II): un pitxer de PIWA

Coses xules fetes amb jade (III): una guitarra elèctrica

Vista panoràmica des de la Torre

Edifici de la Universitat

Al interior de la catedral de Sta. Maria amb el Papa polonés Joan Pau II

All spanish Comenius group

Famós carrer de la vil·la
Port de Gdansk

Comenius group

No hay comentarios: