lunes, 23 de abril de 2012

Dia del Llibre

Huí és el dia del llibre.

Ja sabeu que soc un amant dels llibres i de la literatura. Per això vull conmemorar el dia i he pensat que contar la llegenda de la rosa i el llibre de Sant Jordi podria ser una bona forma de combinar la Història amb aquest dia.

Ja sé que és una costum catalana i que nosaltres, el dia dels enamorats ho celebrem el dia de Sant Donís amb la costum de la mocadorà, però m'agrada moltíssim aquesta tradició perque fusiona amor i literatura, dos de les coses més boniques del món.

Doncs allà va:

Era i no era un monstre paregut a un drac que vivia a un llac al costat de la ciutat de Montblanc. La seua presència tenia atemorida a tota la població i el seu alé arribava fins l'interior del recinte enmurallat. Per evitar la seua ràbia i ira i no tentar-lo, els ciutadans li lliuraven tots els dies dues ovelletes.

Però la ciutat era pobre i les ovelles s'acavaren i el drac amenatzava amb menjar-se als habitants, per això el Rei decidí que li lliurarien persones. Un a un els pares deurien lliurar un dels seus fills i seguint un sistema d'atzar, un dia li toca el torn a la filla del Rei.

El Rei dubtà llavors de lliurar la seua filla però el pobre amentazava amb botar-li foc al palau reial si el Rei no complia com tots amb el compromís. La princessa ixqué en busca del seu destí i quan ja el monstre s'acostava on ella estava, un cavaller es presentà davant d'ella en vore-la plorar. La princessa li contà la història i el cavaller que s'anomenava Jordi, s'enfrontà a la bèstia.

La lluita fou mítica i finalment el cavaller aconseguí matar el drac amb la seua llança. De la sang del drac, nasqué un roser i el cavaller tallà una rosa i li la donà a la princessa.

D'ací ix la tradició de regalar un rosa a la persona que vols el dia de Sant Jordi. A canvi, les xiques recompensen amb un llibre als seus estimats.

La tradició de la rosa és romàntica i representa a Catalunya allò que per als valencians és Sant Donís, però el llibre és perque el dia de huí està considerat per l'UNESCO el dia internacional del llibre en conmemoració de la mort de dos dels principals escriptors de la història: William Shakespeare i Miquel de Cervantes.


No hay comentarios: